Het Kerkje in Noordhollands Dagblad

Het Kerkje in Noordhollands Dagblad

De Meijers geven droom door

Het is precies 12,5 jaar geleden dat Michel en Yvonne Meijer de sleutel kregen van hun droomzaak Meijer's in de prachtige Buurtjeskerk in Andijk. Nu geven zij hun droom door aan Luc van der Vegt en Monique Bos. Zij dopen Meijer's om tot "Het Kerkje".

Michel (39) en Yvonne (39) sluiten op oudjaarsdag de kerkdeuren achter zich. Hier hebben zij een mooie tijd gehad, maar ze moeten verder. "We vinden het hier nog altijd prachtig, maar we wilden graag iets voor onszelf", legt Yvonne uit.

De Buurtjeskerk is eigendom van projectontwikkelaar Scholtens. Die renoveerde het kerkje uit 1667, waarna Meijer en restaurant begon dat bekend staat als één van de beste in de regio. "We widen het tien jaar doen op deze plek, dat is ietsje langer geworden, maar we hebben nu het juiste pand gevonden", zegt Michel. Op 1 januari opent hij de deuren van restaurant Meijer's 2.0 in Medemblik, naast de Kwikkelse brug in het pand waar vroeger watersportwinkel De Goede zat. "Toen we daar binnen kwamen, voelde het meteen goed", zegt Yvonne.

Ook het contact met de nieuwe eigenaren Luc (47) en Monique (45) was direct prima. Het stel uit Bovenkarspel kwam al vaak eten in Andijk en het was hun droom om samen een zaak te beginnen. Toen de mogelijkheid er was om 'het kerkje' over te nemen, twijfelden zij niet. De naam was er ook al snel. "Mensen zeggen dat ze gaan eten bij Meijer's of in het kerkje. Dan weet iedereen meteen wat je bedoelt. Dus daar hoefden we niet lang over na te denken."

Horecaleven

Luc en Monique hebben al een heel horecaleven achter de rug. Hij werkte onder meer als chefkok bij Vis en (B)eet! in Hoorn en La Ciboulette in Zuidoost-beemster. Zij had haar eigen zaak Delicious in Enkhuizen met koffie, thee en lekkere dingen onder De Drie Haringhe. Ook werkte ze bij Van Bleiswijk. Nu is ze werkzaam in de keuken van een verzorgingshuis. Ze legt uit dat een eigen zaak toch wel het hoogst haalbare is. "Dat geeft een heel speciaal gevoel. En om samen te werken met Luc is natuurlijk ook heel mooi. Hij als kok en ik als gastvrouw, de perfecte combinatie." De afgelopen tijd zijn Luc en Monique vaak in het kerkje geweest om kennis te maken met de keuken en het gebouw. Michel wilde geen sleutel-overdracht met de boodschap: 'alsjeblieft en veel succes'. "Wij willen ook graag dat Het Kerkje een succes wordt. Hier hebben wij onze ziel en zaligheid in gestoken, dan wil je niet dat het mislukt."

Voor de gasten verandert er in Andijk nauwelijks iets. Behalve dan de naam op de gevel. Luc vindt dat zijn kookstijl overeenkomt met die van Michel. Luc: "We werken met duidelijke gerechten, zodat je meteen weet wat je eet. Geen onherkenbare dingen op je bord. En natuurlijk zullen er klanten meegaan met Michel naar Medemblik, det geeft ook helemaal niet."

Beleving

Michel zegt op zijn beurt dat er ook mensen zullen zijn die het kerkje gaan missen. "Ze komen hier natuurlijk ook vanwege de beleving om hier te eten, in de kerk." Ze blijven allebei ver weg van nieuwerwetse hypes als de populaire 'All you can eat'-formule. "Daar is natuurlijk een publiek voor", legt Luc uit. "Maar wij hebben weer een ander publiek. We blijven koken op hoog niveau." Ook de prijzen en de openingstijden blijven hetzelfde in Andijk. Het personeel verhuist mee, maar moeite om goeie krachten te vinden heeft Luc niet. Het is immers een unieke werkplek, waar Michel en Yvonne een gespreid bedje achterlaten. Luc: "Het is nu of nooit voor ons, dus we gaan ervoor."

Dit is een artikel uit Noordhollands Dagblad d.d. 18 december 2015. Foto: Theo Groot.